Avdelare

05-11-08 Pressmeddelande

Ny organisation samlar självregleringen – Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden

I syfte att möta ökade krav på överskådlighet och effektivitet samt för att åstadkomma en långsiktigt stabil organisation och finansiering har näringslivets självreglering nu samlats i en gemensam organisation – Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden.

Normbildningen kommer liksom hittills att självständigt bedrivas av följande sakorgan inom den nya föreningen:
• Kollegiet för svensk bolagsstyrning (Förvaltning av bolagsstyrningskoden)
• Näringslivets Börskommitté (NBK) (Regler för aktiemarknaden)
• Aktiemarknadsnämnden (Uttalanden om god sed på aktiemarknaden)
• Redovisningsrådet (Information och uttalanden om redovisningsregler, IAS, IFRS)
• Övervakningspanelen (Övervakning av att de noterade företagens årsredovisningar överensstämmer med lag och god sed)

Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden bildades vid ett möte i måndags med föreningens huvudmän: Aktiemarknadsbolagens Förening, FAR, Fondbolagens Förening, Institutionella ägares förening för regleringsfrågor på aktiemarknaden, Stockholmsbörsen AB, Stockholms Handelskammare, Svenska Bankföreningen, Svenska fondhandlareföreningen, Svenskt Näringsliv och Sveriges Försäkringsförbund. Finansiering av verksamheten sker med avgifter från de noterade bolagen och från huvudmännen.

Styrelsen består av Anders Nyrén, ordförande, Johan Bygge, Lars Träff, Pia Nilsson, Thomas Nicolin, Jenny Rosberg, Ulf Franke, Nils-Fredrik Nyblaeus, Per-Ola Jansson, Jan Persson och Christer Elmehagen. En av styrelsens främsta uppgifter är att utse ledamöter i sakorganen.

– Självreglering på detta område innebär, jämfört med lagstiftning, möjligheter att ställa högre krav samtidigt som störningar i marknaden minimeras. Den nya organisationen innefattar en kraftfull självregleringsverksamhet som nu blivit ännu effektivare och stabilare. Styrningen från EU blir allt mera omfattande med krav på nya nationella regler. Bolagsstyrningskoden, Takeover-regleringen och granskning av årsredovisningar är exempel på områden där man i Sverige valt självreglering före lagstiftning för att möta de ökade kraven, säger Anders Nyrén, Föreningens nyvalde ordförande.